Stel. Stel dat je dood gaat.
In ongeveer 70% van de gevallen weet je het van tevoren, omdat je een ziekte krijgt waaraan je zult gaan sterven. In theorie betekent het dat je tijd hebt om afscheid te nemen.
In de andere 30% van de gevallen sterf je onverwacht. Door een hartaanval, een ongeval, een hersenbloeding of nog iets anders. Geen tijd om afscheid te nemen, geen tijd voor laatste woorden.
Niemand weet hoe het zal gaan. Val je op een dag om? Ga je lang ziek zijn? In beide gevallen valt iets te zeggen voor het schrijven van een afscheidsbrief. Maar waarom is dat een goed idee? En waarom misschien ook niet, of moet je er op z’n minst kritisch mee omgaan?
Een brief is een goed plan want:
1. Stel dat je tot de 30% behoort die door een onverwachte gebeurtenis overlijdt? Dan heb je woorden van afscheid voor je naasten klaarliggen, woorden die je niet meer bij leven kon uitspreken, maar die van onschatbare waarde voor je achterblijvers kunnen zijn. Want zeggen we in de dagelijkse hectiek wel vaak genoeg die woorden die zo waardevol kunnen zijn? Hoe vaak denkt iemand na een overlijden van een naaste, ‘had ik maar gezegd dat…’? Voorkom dat voor je eigen naasten. Schrijf die brief.
2. Stel dat je het wel ziet aankomen omdat je ziek wordt? Dan heeft een brief dezelfde waarde als bij punt 1. Bijkomend voordeel is dat het helend voor jezelf kan zijn. Soms zijn dingen lastig tegen iemand te zeggen, maar kun/durf je ze wel te schrijven. Het is zelfs te gebruiken als een laatste biecht.
3. Een afscheidsbrief legt de woorden vast die in de praktijk vaak, geheel onbedoeld, niet gedeeld worden. Zelfs als mensen weten dat ze doodgaan, blijft het een onwerkelijke toekomst. Hoe vaak zeggen mensen nog steeds niet dat wat ze willen zeggen, omdat ze denken dat er toch nog tijd genoeg is? Die tijd gaat alleen soms sneller dan verwacht, en dan is het wel echt te laat.
Bedenk wel:
1. Je achterblijvers kunnen nooit reageren op wat je schrijft. Stel dat je iets opbiecht, dan moet je jezelf realiseren dat die ander daarmee verder moet leven. Afhankelijk van wat het is, is dat niet altijd prettig misschien. Wees je dus bewust van wát je schrijft, en wát je bij die ander neerlegt.
2. Een brief kan een ‘er makkelijk mee weg komen’ ding worden als je jezelf er achter verschuilt. Een brief is mooi, kan enorm waardevol zijn, maar er gaat niets boven die belangrijke woorden oog in oog te zeggen tegen degene die er toe doet voor jou. Kortom, een brief is een prachtig extra hulpmiddel, geen vervanging voor een ‘real life’ gesprek.
Op een Engelse website* is een poll gehouden met de vraag: zou jij het overwegen een afscheidsbrief te schrijven terwijl je nog gezond bent?
Dit waren de resultaten uit 114 stemmen:
64.04%
Yes – it’s a good idea to say what you need to, before it’s too late
26.32%
Maybe, but it feels a little too much like a self-fulfilling prophecy
9.65%
Absolutely not
Voorbeelden van bijzondere afscheidsbrieven lees je hier.
Geef een reactie