Bureau MORBidee heeft diverse gesprekshulpen ontwikkeld. Deze kunnen ingezet worden om over het levenseinde te praten. Dat kan overal waar gesprekken over de dood, afscheid en verlies plaatsvinden. In diverse situaties dus. Thuis bijvoorbeeld, met familie, vrienden en/of lotgenoten. Of in een professionele setting. Zoals in de (palliatieve) zorgsector, uitvaartbranche, het pastoraat, in therapeutische omgevingen (coaching, rouwtherapie) of bij bijeenkomsten van ouderenbonden of kerkgemeenschappen.
Het gaat om de volgende gesprekshulpen:
– Kaartjes van Betekenis, vooral geschikt voor duo’s en kleine groepen mensen, met uiteenlopende vragen over de dood.
– Oog in Oog, vooral bedoeld voor duo’s, waarbij één van de twee deelnemers sprake is van een ernstige ziekte.
– Heeft de dood een kleur?, speciaal geschikt om met kinderen en jongeren over leven en dood te praten.
– Levenslang?, voor nabestaanden na zelfdoding.
De gesprekshulpen zijn ook behulpzaam als communicatiemiddel om professionals (o.a. in de gezondheidszorg) te helpen reflecteren op- en te leren communiceren over het levenseinde. Denk daarbij aan intervisie of themabijeenkomsten. Dit vanuit de overtuiging dat je eerst jezelf moet verhouden tot- en nadenken over het thema, om een goede professional te kunnen zijn die anderen helpt en begeleidt in de zorg rondom het levenseinde.
Onze gesprekshulpen geven ruimte aan de verhalen die alle mensen in zich hebben rondom de dood. Wij richten ons met name op fysieke (analoge) producten, omdat wij de sociale verbinding die zij bewerkstelligen belangrijk vinden. Dit doen we vanuit een overtuiging die auteur Jonathan Frantzen ooit kernachtig formuleerde: “Oog in oog is waar empathie begint.”
Alle gesprekshulpen zijn te koop in de winkel van deze site. Oog in Oog is echter sinds de zomer van 2019 uitverkocht. Deze is wel in de vorm van een app te downloaden. Ook Praatstenen, een dobbelsteenspel, is uitverkocht. Deze hopen we in 2020 opnieuw op de markt te brengen.