Donderdag is er een bijeenkomst van het Forum Patiëntencommunicatie Palliatieve Zorg. Dit Forum, in het leven geroepen door Agora en voor 90% bestaand uit koepel-, zorg- en beroepsorganisaties, gaat zich blijkens de uitnodiging buigen over een paar vragen: ‘Wat willen patiënten, hoe kunnen we met elkaar communiceren en waardoor ontstaat ruis? Maar daarnaast: hoe kunnen we elkaar helpen om ervoor te zorgen dat de communicatie in deze levensfase van een patiënt zo goed mogelijk verloopt?’
Belangwekkende vragen, die genoeg voer kunnen opleveren voor urenlange gesprekken en/of debatten. ‘Patiëntencommunicatie’ is een veelomvattend begrip. Gaat het om de communicatie tussen patiënt en hulpverlener? Tussen patiënt en naasten zoals de partner en/of kinderen? Tussen iedereen die betrokken is bij een zieke? Gaat het om de communicatie vanuit een organisatie of zorginstelling richting patiënt en naasten? Bedoelen we alles wat er gecommuniceerd wordt over ernstige ziekte en dood?
En met welke patiënt moet er gecommuniceerd worden? De persoon die net het eerste slechtnieuwsgesprek heeft gehad? Iedereen boven de 75 jaar met minstens één serieuze klacht over zijn/haar gezondheid? Alleen mensen die geïnformeerd wíllen worden?
Wie het de laatste tijd een beetje heeft bijgehouden, kan constateren dat er tal van partijen actief zijn op het gebied van patiëntencommunicatie. De informatie- annex voorlichtings- annex inspiratieproducten die speciaal op patiënten zijn gericht vliegen je om de oren. Een niet volledige inventarisatie van afgelopen 1 à 2 jaar leidt tot een indrukwekkend lijstje:
– Het tijdschrift Pal voor U
– Het Wilsbeschikkingsregister op internet
– De Afscheidswijzer (per gemeente), een initiatief van Wijzer Communicatie
– De apps over palliatieve zorg: Informare en Pal voor U
– Het tijdschrift Puur & Persoonlijk
– Twitteraccounts als @TeZijnerTijd, @Heintje_de_Dood en @Moetikooitdoen
– De brochure ‘Tijdig spreken over het levenseinde’ van artsenfederatie KNMG
– De Cafés Doodgewoon, initiatieven van diverse netwerken palliatieve zorg
– Wensenboekjes laatste levensfase (Stichting STEM, DELA)
– Checklist rondom overlijden (Yarden)
– Pinterestpagina’s als Mooie woorden en Bucketlist (DELA)
– De film Gewoon Dood (Second Chance Foundation)
– De producten – spel, website – van De wereld van verschil (MCC Flevoland)
Het Forum Patiëntencommunicatie Palliatieve Zorg staat voor een aardige uitdaging. Moet het hier nog wat aan toevoegen, en zo ja, op welk vlak van die ‘patiëntencommunicatie’ dan? Alleen op het deel tussen zorgverlener en individuele patiënt? En in welke vorm? ‘Korte filmpjes’ worden nog node gemist, dus misschien ligt daar een mooie taak? Of kan het Forum, de lijst overziend, vaststellen dat ‘patiëntencommunicatie’ blijkbaar gerust aan de partijen kan worden overgelaten die geen zorg,- koepel- of beroepsorganisatie zijn, en zichzelf vooral als distributiekanaal aanbieden?
Geef een reactie