De boekendief – Markus Zuzak
Een boek dat de dood in meerdere opzichten met zich meebrengt. Inhoudelijk, maar ook in de vorm: de dood zelf is de verteller van het verhaal. Hij vertelt het verhaal van de negenjarige Duitse Liesel. Zij zit ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in een pleeggezin. Hij, de dood dus, vertelt het verhaal van een meisje dat boeken steelt en dat bevriend raakt met de Joodse jongen Max. Een bijzonder verhaal vanuit een bijzonder perspectief, want hoe vaak vertelt de dood ons een verhaal?
De dood van Ivan Iljits – Leo Tolstoy
Een boek over grote thema’s, en eigenlijk verplichte kost voor een ieder die in de palliatieve zorg werkt. Het verhaal gaat over Ivan, die op zijn sterfbed in het reine tracht te komen met zijn leven. Met name de leegheid van zijn leven en de onontkoombaarheid van de dood staan centraal. Een bijna direct pleidooi voor ‘leven in het nu’, en het belang van betekenis geven aan je leven.
Noem alle dieren – Allison Smith
De 15-jarige Alison verliest haar broer door een ongeval als hij 18 jaar jong is. Haar schuldgevoel, haar wens om niet ouder te gaan worden dan haar broer, haar moeder die dit alles niet ziet: dit waargebeurde verhaal in romanvorm beschrijft raak en pijnlijk de kracht van een groot verlies in een jong leven. Voor mij erg herkenbaar vanwege het verlies van een broer, maar ook zonder die ervaring een boek dat raakt.
Insomnia – Stephen King
Typisch King verhaal, met een mooie filosofische laag er in, voor wie het wil en kan zien. Wat is dood? En welke vorm heeft de dood? Ralph heeft zware slaapproblemen, die leiden tot hallucinaties. Hij ziet kleine kale doktertjes die met roestige scharen de levensdraden van mensen doorknippen. Wie zijn dat? En waarom doen ze dat? Heerlijk ‘onder de dekens met een zaklamp’ boek. Maar als je liever bij een grote leeslamp zit zonder deken, mag dat ook. Het boek wordt er niet slechter van.
Misdaad en straf – Fjodor Dostojevsky
Kun je iemand vermoorden zonder wroeging, als diegene een slecht mens is? Raskolnikov denkt van wel. Hij vermoordt, als een soort ethische proeve, een hospita die niet al te aardig is. Echter, haar hulp betrapt hem en hij is genoodzaakt haar ook te vermoorden. De wroeging komt onvermijdelijk, de paranoia ook. Klassieker van een der grootste schrijvers ooit (ja, ik ben fan…). Een boek over goed en kwaad, oordelen en veroordelen, wroeging en schuld.
De gebroeders Karamazov – Fjodor Dostojevsky
Van zo een grote schrijver moeten er wel twee boeken op de lijst, toch? In deze roman draait het verhaal om drie broers en hun vermoorde vader. Wie heeft het gedaan? Dit klinkt als een moordroman of een misdaadthriller, maar dat is slechts een klein deel van het geheel. Deze roman is de roman die alles heeft: filosofische vragen, religieuze vragen, liefde en haat, vrijheid en angst, humor, familieperikelen, standenproblemen, theatrale scenes, etc. Een tijdloze roman die de grote vragen des levens bespeelt alsof het niets is. Een roman met o.a. een onvergetelijke scene waarin Jezus himself terugkeert naar de aarde om vervolgens in de tijd van de inquisities terecht te komen alwaar hij door de groot-inquisiteur bespot wordt. ‘Als God niet bestaat, is alles geoorloofd’. Deze zin wordt door Iwan, 1 van de 3 broers uitgesproken. En die zin vat misschien dit magnum opus wel het beste samen.
De verborgen geschiedenis – Donna Tartt
Als Dostojevsky niet geboren was, had ik dit boek op de eerste plek gezet als beste boek ooit. Nu is het nr. 2, ook niet slecht. Tartt beschrijft het verhaal van enkele studenten die een medestudent vermoord hebben. Samen willen ze de moord geheim houden. Dit leidt tot emotionele situaties, morele strijd én hoogmoed, klassenstrijd en manipulatie van elkaar. Prachtig beschreven met een voortdurende onderhuidse spanning, die leidt naar een intrigerende ontknoping. Gewoon lezen dus.
Wat is de Wat – Dave Eggers
Een boek waarbij je het niet droog houdt. Ik niet althans. Naar aanleiding van een intensieve vriendschap en vele gesprekken heeft Eggers dit boek geschreven over het levensverhaal van Valentino Achak Deng, een Soedanese vluchteling die in Amerika leeft. Uiterst realistisch en pijnlijk beschrijft Eggers diens leven, vanaf de moord op zijn familie tot aan zijn vlucht naar Amerika. Waar het, in tegendeel tot wat je zou verwachten, niet veel beter voor hem is. Triest verhaal, maar ook hoopgevend. Het laat de meest vreselijke kanten van ons ras zien, maar ook onze veerkracht, onze overlevingsdrang en onze onverbeterlijke, misschien wel naïeve, wil om het goede te blijven zien. Na dit boek zeur je niet meer over die lange rij bij de kassa.
Elementaire deeltjes – Michel Houellebecq
Een roman die toen hij uitkwam veel stof deed opwaaien in Frankrijk. Houellebecq verklaart met dit verhaal in feite onze samenleving failliet en schept een somber toekomstbeeld over ons ras en de wereld. De dood bestaat niet meer, want we klonen onszelf voortdurend. Klein nadeeltje: emoties bestaan ook niet meer. Hoe leuk is het leven dan nog? Ik ben dagen van slag geweest na het lezen van dit boek. Zou verplicht moeten worden op alle middelbare scholen.
Kalme chaos – Sandro Veronesi
Op een dag redt Pietro 2 mensen van de verdrinkingsdood. Als hij vervolgens thuis komt, treft hij zijn vrouw dood aan. Vanaf dat moment bekijkt hij de wereld door andere ogen. Hij raakt overbezorgd over zijn tienjarige dochter. Hij blijft overdag als zij op school zit, in de auto zitten tot ze weer naar buiten komt. Terwijl hij daar staat bezoeken familieleden en collega’s hem, zij vertellen hem de donkere kanten van hun leven, hun verdriet, hun zorgen. Indringend en intrigerend boek, dat je aan het nadenken zet.
De zelfmoord van de meisjes – Jeffrey Eugenides
Vijf zusjes plegen in 1 jaar tijd zelfmoord. Aan de hand van dit gegeven vertelt de schrijver een verhaal over adolescentie en ontluikende liefdes. Mysterieus boek, met een bijna dromerige mystieke sfeer, maar ook een bijna voortdurend aanwezige spanning. Ook verfilmd.
Geef een reactie