Laten we FC Twente als voorbeeld nemen. De zomerstop is transfertijd bij uitstek, en dat merkt de Enschedese club. Verdediger Douglas is weg (Moskou). Aanvaller Fer ook (Norwich). Keeper Mihaylov gaat ongetwijfeld nog verkocht worden (Fiorentina?), net als Chadli (Tottenham?). De uitloop roept de vraag op wat FC Twente tot FC Twente maakt. Wat is er eigen aan die club?
Is FC Twente FC Twente omdat de spelers een rood shirt aan hebben? Is FC Twente FC Twente omdat de club in de Grolsch Veste speelt? Is FC Twente FC Twente omdat de club een voorzitter heeft die Munsterman heet? Ik weet het onderhand niet meer.
Over identiteit kun je erg ingewikkeld doen, maar waar het vooral om gaat is dat de persoon – of de club – op verschillende momenten van het bestaan over eenzelfde set aan kenmerken beschikt. Gezien de hoeveelheid spelerswisselingen per seizoen – dat kan de laatste jaren gerust oplopen tot 50% – is daarvan bij de moderne voetbalclubs geen sprake. Hebben clubs dus geen identiteit (meer)?
Ik denk het.
De voor de hand liggende vervolgvraag is dan: is dat erg? Ik denk het wel.
Net als bij een nieuw kabinet, kost het me de nodige tijd voordat ik alle spelers ken. In de buurt van de winterstop lukt dat pas. Ik kan me daardoor minder snel identificeren met de spelers, maar ook met hun speelwijze, met een eventuele ‘typische’ manier van aanvallen of corners nemen. Ik herken er niets ‘typisch FC Twente’ aan. Omdat er ieder seizoen nieuwe spelers komen, en er ook ieder seizoen spelers gaan, duurt het steeds langer voordat ik FC Twente FC Twente vind zijn. De uitwisselbaarheid van spelers is zo hoog, dat het verschil tussen de ene en de andere club nu vooral bepaald wordt door de financiële ruimte van de club. Jammer.
Wat mij betreft gaan we terug naar af. Spelers van FC Twente komen uit Twente, punt uit. Net zoals Ajax-spelers Amsterdammers zijn en Feyenoorders Rotterdammers. Pas dan zal FC Twente weer een eigen, Twentse identiteit krijgen. Direct vanaf de start van ieder seizoen.
Dit stuk riekt naar mijn mening als scoren over de rug van Fc Twente. Populair doen over de rug van Munsterman. Wat heeft onze identiteit(ja ik ben Twente supporter) met dood & sterven te maken. En als we het over zingeving hebben dan is er bij Fc Twente meer dan genoeg te beleven. Maar als je het wel ophangen aan passanten, de spelers jammer genoeg ook de spelers uit onze eigen regio dan kan alle voetbal wel opdoeken. Onzinnig stuk, gezocht en niet ter zake doende voor deze site.
Bedankt voor je reactie. Ook ik ben Twente-supporter. Ik heb Twente als voorbeeld genomen, omdat die club me het meest na aan het hart ligt, maar in feite had hier ook een andere regionale club of misschien iedere eredivisieclub kunnen staan. De eredivisie wordt steeds meer een spelerscarroussel, dat vind ik oprecht jammer. Inderdaad ervaar ik het meeleven met Twente of het bezoeken van wedstrijden als ware zingeving. Identiteit heeft daar raakvlakken mee, ik voel me een Oosterling (technisch gesproken: ik ben geen Tukker, want geboren in Neede, maar woon nu wel deels in Tukkerland), maar ik herken dat deel van mijn identiteit steeds minder in FC Twente, vandaar dat we het toch op deze site plaatsten. Overigens: niks mis met Munsterman. Jammer dat je het noemen van zijn naam als ‘populair doen’ hebt gelezen.