Op 4 mei is Bureau MORBidee jarig, want dan bestaan we drie jaar. Terugkijkend op het tweede jaar kunnen we stellen dat het een productief jaar was. We ontwikkelden drie spellen en startten daarmee – naast Bureau MORBidee – een tweede bedrijfsactiviteit: Games That Matter. Vorige maand voegden we daar een derde bedrijfsactiviteit aan toe: Kaarten van Betekenis. Onder deze naam geven we wenskaarten uit voor mensen met kanker.
Halverwege ‘ons kalenderjaar’ gaven we onze eerste spellen annex gesprekshulpen uit: de Praatstenen en de Kaartjes van Betekenis. Beide titels zijn inmiddels in een tweede druk geproduceerd. Er blijkt een grote behoefte te bestaan aan instrumenten die het gesprek over het levenseinde – in brede zin des woords – op eenvoudige, laagdrempelige wijze op gang brengen. Bestellingen komen vooral uit het onderwijs, de coachingswereld, de uitvaartbranche, de hoek van de ouderenbonden en kerkgenootschappen en de gezondheidszorg (palliatieve zorg/ouderenzorg). Met de introductie van de spellen, startten we ook een tweede bedrijfsactiviteit: Games That Matter. De bijbehorende website is grotendeels in eigen beheer ontwikkeld.
In de tweede helft van ons kalenderjaar breidden we onze collectie communicatiehulpmiddelen uit met ‘Heeft de dood een kleur? en 49 andere filosofische vragen over leven en dood’. Dit hulpmiddel richt zich vooral op kinderen en jongeren. Het is opgedragen aan Donny Overman, het in 1991 overleden broertje van Mariska. Het werd om die reden gepresenteerd op zijn verjaardag: 27 januari.
In het voorjaar – van 7 maart tot 1 april – liep de grassroots-campagne ‘Zullen we over de dood praten?’. Deze werd uitgevoerd samen met zo’n 225 sympathisanten: voornamelijk particulieren, medewerkers uit de uitvaartbranche en personeel van instellingen uit de gezondheidszorg. De campagne krijgt dit jaar een vervolg in de zomermaanden, en zal volgend jaar opnieuw in maart gevoerd worden.
Veel energie en tijd ging afgelopen jaar naar de ontwikkeling van de Kaarten van Betekenis, speciale wenskaarten voor mensen met kanker. We ontwikkelden teksten (samen met zo’n twintig mensen met kanker of naasten van hen), begeleidden de ontwerpers en zorgden voor het drukwerk van vijftien verschillende kaarten. Een belangrijk deel van het werk dat nodig is voor het maken van een website is wederom in eigen beheer verricht. Zoals wel vaker bij de ontwikkeling van producten, doen we heel veel zelf. Fondswerving, projectmanagement en outsourcing zijn daardoor bijna vanzelfsprekende taken geworden, net als webdesign en PR/marketing. Neemt niet weg dat we gedurende de jaren van ons bestaan ook een prachtig netwerk van webdesigners, ontwerpers, fotografen en drukkers hebben gekregen, die we regelmatig kunnen inschakelen.
En passant werd afgelopen jaar de website van Bureau MORBidee vernieuwd, verzorgden we lezingen en workshops over diverse onderwerpen (van samenwerking tussen professionals en vrijwilligers tot gedachten over het ideale hospice), hielpen we mee bij de organisatie van het eerste Nationale Hospicezorgcongres, verzorgden we het programma voor een symposium van een Netwerk Palliatieve Zorg en stonden we diverse keren met onze mobiele Before I Die Wall op congressen en beurzen.
Het bijzondere van dit alles is (en je mag nu zelf bepalen of dat geniaal of amateuristisch heet), dat we een groot deel van het verrichte werk een jaar geleden helemaal niet hadden gepland of hadden zien aankomen. Het stukje tekst dat we vorig jaar naar aanleiding van ‘Twee jaar Bureau MORBidee’ schreven, rept met geen woord over wenskaarten, nieuwe websites of een social media-campagne. Overigens: het plan voor de wenskaarten bestond al wel, sinds 2013, maar we hadden vorig jaar in mei niet durven hopen dat we het in 2015/2016 zouden kunnen uitvoeren.
Voornemens die we destijds wel hadden waren: een simulatiespel ontwikkelen rondom samenwerking in de zorg (is af, maar we dubben nog over de vraag hoe we dat in de markt moeten zetten), workshops en train-de-trainerworkshops rondom ‘Van vraag naar gesprek’ ontwikkelen (is gebeurd, maar bij nader inzien bleek het uitzetten van trainingen en workshops niet onze prioriteit te kunnen krijgen), thematische aandacht voor professionele kwetsbaarheid (nee, is afgevallen) en voor advance care planning (ja, over twee tot vier maanden introduceren we een tool op dat gebied).
Onze voorspellingen hebben dus een relatief beperkte waarde.
Houd dat in je achterhoofd bij het lezen van de voorspellingen voor komend jaar: er komt een tool over advance care planning, een nieuwe campagne ‘Zullen we over de dood praten?’, een gevalletje guerillamarketing (waarover we verder nog niets zeggen), iets met het Guinness Book of World Records (waarover we ook nog niets zeggen), nieuwe wenskaarten voor Kaarten van Betekenis, een (werk)boek rondom het levenseinde, een filmcyclus en mogelijk nog één of twee nieuwe websites, eveneens ‘rondom den doet’.
Volgend jaar rondom de Dodenherdenking nemen we onszelf weer de maat.
Geef een reactie