Negen jaar geleden ging op 4 mei onze website online, dus we vieren op die datum ons negenjarig bestaan. Traditiegetrouw kijken we rond die dag terug op afgelopen jaar en blikken we vooruit naar het komende jaar.
Toen Bureau MORBidee werd opgericht, bestonden er geen gesprekshulpen die hulp boden bij het praten over het levenseinde. Negen jaar later hebben wij er negen gemaakt, en hebben ook andere organisaties er vele gemaakt, zoals de Gesprekshulp Palliatieve Zorg van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) of de Gesprekswijzer Dementie van hogeschool Saxion. Zonder dat het ons doel was, blijken we dus de grote aanjager voor het gebruik van gesprekshulpen te zijn geweest.
Toen Bureau MORBidee werd opgericht, gebruikte niemand het woord ‘levenseindegesprekken’. Sinds we in 2018 een boekje met die titel op de markt brachten, is het een veelgebruikt begrip geworden, zelfs tot in de Tweede Kamer aan toe. We hebben het nog niet gecheckt, maar wie weet staat het zelfs in de nieuwe Dikke Van Dale. Zonder dat het ons doel was, blijken we een nieuw begrip aan de gezondheidszorg te hebben toegevoegd.
Sinds we in 2018 een boekje met die titel op de markt brachten, is het een veelgebruikt begrip geworden, zelfs tot in de Tweede Kamer aan toe.
Digitale nalatenschap
Toen Bureau MORBidee werd opgericht, sprak niemand in de gezondheidszorg over digitale nalatenschap. Sinds dit jaar proberen we daar verandering in aan te brengen. Enkele studenten maakten voor ons de website laatstgezien.nl. We publiceerden het boekje Levenseindezorg en de digitale nalatenschap. We maakten een Checklist Digitale Nalatenschap. We verzorgden scholingen over het onderwerp voor zorgprofessionals. Komend jaar krijgt de website laatstgezien.nl een nieuwe invulling. In samenwerking met een andere partij werken we aan een gesprekshulp die kan helpen het onderwerp op de agenda te krijgen. We hopen over vijf à tien jaar te kunnen schrijven dat we – terwijl dat ook daadwerkelijk ons doel was – een nieuw (gespreks)onderwerp aan de gezondheidszorg te hebben toegevoegd.
Compact Reeks
Het recent gepubliceerde boekje over digitale nalatenschap is het eerste boekje uit een reeks van zeven: de Compact Reeks. Onder die naam zullen boekjes voor zorgprofessionals verschijnen die aandacht besteden aan (deelgebieden van) palliatieve zorg, zoals communicatie, vroegtijdige zorgplanning en levenseindebeslissingen. Volgende week verschijnt boekje twee, over Samen beslissen in de gezondheidszorg.
Bestel hier het
eerste deel van de Compact Reeks
De boekjes zijn niet de enige nieuwe producten van afgelopen jaar. We introduceerden onder meer de e-cursus LEEF!, die cursisten helpt het beste uit hun leven te halen, door de dood als spiegel en motivator te gebruiken. Ook maakten we in samenwerking met RadboudUMC en MUMC+/ziekenhuis Zuyderland drie verschillende gesprekshulpen voor mensen met dementie en hun verzorgers: de Praatkaarten, de Praatstenen en de nog niet geïntroduceerde Tijd van leven. Daarnaast waren we als adviseur betrokken bij de campagne van SIRE, die in alles – zoals het taalgebruik, de inhoud en de directheid – een Bureau MORBideesfeer uitstraalde.
Palliatieve zorg en vroegtijdige zorgplanning
Prioriteit nummer één voor het komende jaar is die al genoemde Compact Reeks. Als onderdeel daarvan verschijnt nog voor de zomervakantie een boek over palliatieve zorg. In het najaar of de winter van 2022/2023 volgen boeken over communicatie en vroegtijdige zorgplanning.
Verdere concrete plannen hebben we niet. We koersen vol vertrouwen af op onze tiende verjaardag, wetende dat er onderweg ‘als vanzelf’ nieuwe producten of diensten op ons pad zullen komen.
Lees onze laatste berichten
Contact opnemen
Geef een reactie