Tien jaar geleden ging op 4 mei onze website online, dus we vieren op 4 mei dat we jarig zijn. Dit jaar vieren we ons tienjarig bestaan. Traditiegetrouw kijken we rond die dag terug op afgelopen jaar en blikken we vooruit naar het komende jaar.
Het afgelopen jaar gingen we door met de dingen waar we goed in zijn: boeken schrijven, gesprekshulpen maken en scholingen verzorgen. Wat de boeken betreft kunnen we er twee noemen. Allereerst het boek Samen beslissen in de gezondheidszorg. Het boek bereidt verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen voor op het samen beslissen met de patiënt. ‘Samen beslissen’ is misschien wel één van de grootste uitdagingen in de zorgverlening voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Welke gespreksonderwerpen lenen zich hiervoor? Welke zorgverlener pakt welke rol op? En hoe komen zorgverleners en patiënten samen tot een betekenisvolle beslissing, die het beste bij de patiënt past? Antwoorden daarop staan allemaal in het boek Samen beslissen.
Palliatieve zorg
Samen beslissen was het tweede boek in de Compact Reeks. Het eerste boek ging over Levenseindezorg en digitale nalatenschap. Het derde boek in de serie verscheen rond de jaarwisseling: Palliatieve zorg. Al kort na verschijning was een tweede druk nodig. Het illustreert de grote behoefte onder zorgverleners aan een praktisch en laagdrempelig lesboek over palliatieve zorg. In het boek beschrijven we essentiële onderwerpen als symptoombestrijding, markering, samenwerken, vroegtijdige zorgplanning, nazorg en zorg voor de zorgenden. In korte kaders delen we relevante informatie over Netwerken Palliatieve Zorg, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, mantelzorg, samen beslissen, cultuursensitieve palliatieve zorg, palliatieve sedatie, euthanasie en het Zorgpad Stervensfase. Het boek bevat tevens een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte meetinstrumenten in de palliatieve zorg.
Tijd van leven
Dan de gesprekshulpen. We hadden er al negen ontwikkeld toen het tiende jaar van Bureau MORBidee begon, inmiddels is er één aan het oeuvre toegevoegd: de gesprekshulp Tijd van leven. We hebben deze in de context van het onderzoeksproject Dementie in metaforen van Radboudumc, Pharos en het Deltaplan Dementie gemaakt. Mensen met dementie, hun familieleven, vrienden en zorgverleners kunnen de gesprekshulp gebruiken om in gezamenlijkheid te praten over ouder worden. Of om te praten over ziek zijn. Zo leren mensen elkaar beter kennen. Dat kan helpen om goed voor elkaar te zorgen.
Levenseindegesprekken
Tot slot de scholingen. Voor onder meer VIAA, Zorgscholing, Scholing Dichtbij en CIVO verzorgen we scholingen voor studenten verpleegkunde, verpleegkundigen en verzorgenden. De scholingen gaan vooral over levenseindegesprekken, een thema dat al sinds de oprichting van Bureau MORBidee tot de core-business behoort. Het boekje dat we daarover in 2018 publiceerden is aan een actualisatieslag toe. Daarmee komen we op de vooruitblik naar het komende jaar. Want van dat boekje Levenseindegesprekken zal dit jaar een nieuwe versie op de markt komen. Het wordt het vierde boekje in de Compact Reeks. Mogelijk volgt er komend jaar nog een vijfde, over Communicatie, maar dat idee concurreert op dit moment met het idee voor een vervolg op ons boek Ik weet niet wat ik zeggen moet. We laten ons altijd graag door onszelf verrassen, dus we zien wel wat het wordt. Volgend jaar rond 4 mei zullen we opnieuw de balans opmaken. Ondertussen houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.
Beste Mariska en Rob,
Van harte gefeliciteerd met het 10-jarig bestaan van Bureau MORBidee!
Ik zou er graag met jullie op proosten.
Wat hebben jullie een werk verzet in deze jaren
en daarmee – naar mijn idee – geweldig en heel inspirerend bijgedragen aan goede (betere) zorg in de laatste levensfase.
Ik blijf jullie graag en met plezier volgen,
heel veel succes en voldoening verder.
Hartelijke groet, Laetitia