Op 4 mei bestond Bureau MORBidee zes jaar. Traditiegetrouw blikken we rond die datum terug op het voorbije jaar, en kijken we ook een klein beetje vooruit naar het komende jaar.
Voor het eerst sinds ons bestaan hebben we afgelopen jaar nauwelijks geïnvesteerd in nieuwe producten. Er zijn alleen twee nieuwe boekenleggers aan ons assortiment toegevoegd, en er is een Engelse vertaling gekomen van onze populaire bierviltjes: Let’s talk about death.
Hadden producten in de eerste vijf jaar topprioriteit (hetgeen onder meer resulteerde in vijf gesprekshulpen, tientallen wenskaarten, twee bierviltjes, een boekenlegger, een memoblokje en het boekje Levenseindegesprekken), 2018/2019 stond vooral in het teken van een uitbreiding van diensten.
Zo zijn er vele scholingen, gastlessen en workshops gegeven over levenseindegesprekken, advance care planning en voorbereidingen op het afscheid. Ook over euthanasie en palliatieve sedatie zijn de nodige lezingen verzorgd. Dit deden we vooral voor professionals in de zorg, maar ook voor groepen burgers. Voor een ouderenbond ontwikkelden we een PowerPoint (met achtergrondinformatie) over het levenseinde, die inmiddels door zo’n vijftig afdelingen van die ouderenbond is ingezet tijdens themabijeenkomsten voor hun leden.
Daarnaast is een servicedocument gemaakt voor organisatoren van Cafés Doodgewoon. In dit servicedocument staan tal van thema’s waaraan zij aandacht kunnen besteden tijdens hun bijeenkomsten. Congresorganisatoren kunnen hier eveneens gebruik van maken. En verder is een start gemaakt met de ondersteuning van leesclubs door leeswijzers te maken over boeken die over thema’s gaan die onze core business raken, zoals levenseinde, rouw, verlies, hospicezorg en palliatieve zorg. De eerste leeswijzer ging over het prachtige boek van Kathryn Mannix: Met het einde in gedachten.
Nieuw in het afgelopen jaar is ook de start van de Vergankelijkheidsdag: een dag waarop burgers uitgenodigd worden te reflecteren op hun sterfelijkheid. Na een blog hierover in november 2018, nam celebrant Rosalie Kuyvenhoven vanuit Londen contact met ons op. Het gevolg is dat we de komende jaren de Vergankelijkheidsdag tot een mondiale dag willen laten uitgroeien. In Engeland heet het Mortality Day, in Zweden Höstdagjämmning. We hopen de komende jaren een uitbreiding van het aantal deelnemende landen te zullen zien.
Ons eerder uitgesproken voornemen om de app ‘Memento Mori’ te gaan maken is naar de achtergrond verschoven door betrokkenheid van ons bij een – mogelijk – vergelijkbare app. Misschien krijgt het idee hernieuwde aandacht als de vergelijkbare app die nu ontwikkeld wordt toch niet zo vergelijkbaar blijkt te zijn.
Voor komend jaar staat de productie van een vernieuwde versie van de Praatstenen hoog op het verlanglijstje. Ook al is deze gesprekshulp al meer dan twee jaar uitverkocht, er blijft nog steeds vraag bestaan naar dit dobbelsteenspel.
Daarnaast zijn er afgelopen jaar enkele samenwerkingsverbanden ontstaan die tot een aantal nieuwe producten zullen leiden. Het gaat hierbij onder meer om een nieuw boek over het levenseinde en om producten die speciaal gericht zijn op kinderen die met ziekte en dood te maken krijgen. In een andere samenwerking wordt gewerkt aan de organisatie van een Festival of Death. En in weer een andere samenwerking draait het om naasten die als mantelzorger betrokken zijn bij een ongeneeslijk zieke. Zo blijven we werken aan onze missie: de dood bespreekbaar(der) maken.
N.B.
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, schrijf je dan in voor de Nieuwsbrief. Dat kan door onderaan de homepage van deze website je mailadres achter te laten.
Geef een reactie