Bureau MORBidee kan heel veel zelf, maar we werken ook graag samen met en/of in opdracht voor andere organisaties. Op deze pagina noemen we enkele voorbeelden.
DEDICATED: Praatstenen en Praatkaarten
In het ZonMw-project DEDICATED (Desired Dementia Care Towards End of Life) zijn twee gesprekshulpen ontwikkeld: Praatstenen en Praatkaarten. De gesprekshulpen nodigen mensen met dementie uit in gesprek te gaan met hun mantelzorgers en zorgprofessionals. Bureau MORBidee werkte in dit project samen met ziekenhuis Zuyderland en de Academische Werkplaats Limburg Ouderenzorg.
Exit.nl en de wensverklaringen
Wilde je tot 2022 een euthanasieverklaring, reanimatieverbod of wensverklaring voor de laatste levensfase opstellen, dan was de kans erg groot dat die wens jou in contact bracht met de Patiëntenfederatie Nederland, euthanasievereniging NVVE of een notaris. Zij vragen geld voor een dergelijk document. Dat vonden wij een beroerd uitgangspunt. Dus toen we werden benaderd om dergelijke verklaringen te ontwikkelen voor een website die ze gratis ter beschikking wilde stellen, zeiden we onmiddellijk ‘ja’. Sinds begin 2022 is de website exit.nl online. We zijn er trots op dat we daar onze medewerking aan hebben kunnen geven.
Radboudumc & Pharos: Dementie in metaforen
Als onderdeel van het onderzoeksproject Dementie in metaforen van Radboudumc, Pharos en het Deltaplan Dementie, heeft Bureau MORBidee de gesprekshulp Tijd van leven ontwikkeld. Mensen met dementie, hun familieleven, vrienden en zorgverleners kunnen de gesprekshulp gebruiken om in gezamenlijkheid te praten over ouder worden. Of om te praten over ziek zijn. Zo leer je elkaar beter kennen. Dat kan helpen om goed voor elkaar te zorgen.
Hogeschool Rotterdam/Erasmus MC
Tijdens het festival Lowlands werd in 2019 een onderzoek uitgevoerd onder festivalbezoekers naar hun houding ten aanzien van de dood. Dit gebeurde onder de naam De Dooie Hoek. Eén van de deelonderzoeken richtte zich op de levenswensen van de jongeren. Hiervoor werd onze mobiele Before I Die Wall gebruikt. Ook vervulden we een rol als veldonderzoekers. Andere onderzoekers werkten bij Hogeschool Rotterdam en Erasmus MC.
KBO-Brabant
In samenwerking met KBO-Brabant, de ouderenorganisatie in de provincie Noord-Brabant, maakten we een uitgebreide PowerPoint-presentatie over allerlei facetten van het levenseinde, alsmede over de noodzaak hierover in een vroeg stadium met elkaar te praten. Meer dan vijftig afdelingen hebben in 2018/2019 themabijeenkomsten georganiseerd rondom deze PowerPoint-presentatie. De bijeenkomsten werden geleid en verzorgd door speciaal getrainde vrijwilligers.
VIAA Hogeschool
Voor VIAA Hogeschool verzorgen we regelmatig gastlessen over aspecten van palliatieve zorg. Dat gaat bij voorbeeld over de toekomst van palliatieve zorg, shared decision making of advance care planning.
Daarnaast hebben drie studenten van de HBO-V in opdracht van Bureau MORBidee onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van onze gesprekshulp Kaartjes van Betekenis. Het ging hierbij met name over de vraag of de gesprekshulp in privé-situaties, dan wel in professionele situaties bruikbaar was. Moraal van het verhaal: in beide, maar ook in een circuit dat we zelf nog niet bedacht hadden, namelijk relatietherapie.
Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen
De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) vroeg ons een notitie te schrijven over de begraafplaats van de toekomst. Hoe moet een begraafplaats er over 20-40 jaar uitzien, om te kunnen voldoen aan de wensen en behoeften van nabestaanden? Met die vraag doken we de internationale vakliteratuur in en spraken we tientallen betrokkenen. We leverden eind 2020 een notitie op waarmee zowel de LOB als de begraafplaatsbeheerders concreet mee aan de slag konden om hun begraafplaats ‘futureproof’ te maken.
Hogeschool Rotterdam
Wat gebeurt er met de foto’s op jouw telefoon als je plotseling komt te overlijden? Wat moet er na je dood met jouw socialmedia-accounts gebeuren? Ofwel: wat gebeurt er met je online leven als je offline leven ophoudt? Het Lectoraat Zorg om Naasten van Hogeschool Rotterdam wil mensen stimuleren na te denken over hun digitale nalatenschap. Het liet daarom drie filmpjes maken, die steeds een ander dilemma voorleggen. Bureau MORBidee was erbij betrokken als inhoudsdeskundige.
Saxion Hogeschool
In het kader van het Smart Solutions Semester van Saxion Hogeschool hebben zes studenten van diverse richtingen (Game Technology, Nursing en Retail Management) in opdracht van Bureau MORBidee onderzoek gedaan naar de vraag of een ‘festival over de dood’ levensvatbaar zou kunnen zijn voor jongvolwassenen. De zes constateerden in 2019 dat dat zeker mogelijk was, en ontwikkelden er een draaiboek voor.
In 2020 gaven we – wederom in het kader van het Smart Solutions Semester – de opdracht aan vier studenten (Verpleegkunde en ICT) om te onderzoeken of onze analoge gesprekshulp Oog in Oog omgezet zou kunnen worden tot een app. Het resultaat van hun werk staat inmiddels in de Play Store; de app Oog in Oog is een feit.
Ook in 2021 gaven we enkele studenten een opdracht. Ditmaal richtten zij zich op de vraag: hoe kunnen we jongeren stimuleren ‘iets’ rondom hun digitale nalatenschap te regelen? Het antwoord kwam in de vorm van een website over digitale nalatenschap, laatstgezien.nl, met daaraan gekoppeld een podcast, een checklist en een Instagram-account.
Avans Hogeschool
We zijn voor de HBO-V van Avans Hogeschool opdrachtgever geweest voor een studieopdracht over onze gesprekshulp Praatstenen. Een student van HBO-V is afgestudeerd op een onderzoek naar de vraag welke veranderingen noodzakelijk zouden zijn om de gesprekshulp geschikt te maken voor gebruik bij de doelgroep ‘mensen met een verstandelijke beperking’.
Zorgscholing, CIVO en Scholing Dichtbij
Onze scholingen over Levenseindegesprekken (meestal onder de titel ‘In gesprek over het levenseinde’) worden in samenwerking met Zorgscholing en Scholing Dichtbij aangeboden aan verpleegkundigen, verzorgenden en andere disciplines in de zorg. Voor de opleiding CIVO verzorgen we voor diverse groepen verpleegkundigen gastlessen over de goede dood.
Mantelzorg
In september 2019 is het boek Naasten verschenen, over mantelzorg in de palliatieve fase. Het boek is onderdeel van een ZonMw-project, dat in het kader van het programma Palliantie wordt uitgevoerd. Bureau MORBidee was vertegenwoordigd in de klankbordgroep van het project.
Het boek is gemaakt door twee studenten van ArtEZ hogeschool voor kunsten (Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen). Zij schreven en tekenden beide een verhaal over het thema mantelzorg. De verhalen zijn gebundeld (en op een fantastische manier met elkaar verweven) in het boek Naasten, dat onder verantwoordelijkheid van Maaike Haan, die promotieonderzoek naar mantelzorg doet, is verschenen. Volgend jaar komt er tevens een expositie over het boek.
Vredehof Uitvaartverzorging
In opdracht van Vredehof Uitvaartverzorging, één van de grootste uitvaartondernemingen in Oost-Nederland, verzorgden we in 2019 enkele lezingen over euthanasie (op drukbezochte bijeenkomsten in onder meer Enschede en Deventer). Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Vredehof, maakten we een Herinneringsboek, waarin mensen herinneringen konden opschrijven die niet alleen voor henzelf waarde hebben, maar dit zeker zullen krijgen voor hun naasten als de gebruiker is overleden.
Congressen MetZorg
Met congresorganisator Congressen MetZorg denken we regelmatig mee over de inhoud van hun congressen over palliatieve zorg en hospicezorg. We denken mee over de thema’s die een plaats kunnen krijgen in het congresprogramma, maar geven ook adviezen over sprekers en mensen die workshops kunnen verzorgen.
Moppies
De Moppies zijn een troostconcept voor kinderen die met verlies te maken krijgen, bij voorbeeld het verlies van een dierbare. Samen met de initiatiefnemer daarvan, Miranda Smit-van Keulen, maakten we in 2019 enkele brochures voor diezelfde doelgroep: twee woordenboekjes (over Ernstig ziek en over Uitvaart) en een boekje met tips voor ouders en verzorgers.
Greetz
Wij hebben een collectie wenskaarten voor mensen met een ernstige ziekte en voor mensen die in rouw zijn: Kaarten van Betekenis. Wij verkopen deze Kaarten van Betekenis in onze eigen webshop, maar we hebben ze ook vele jaren verkocht in onze samenwerking met Greetz. Dat stelde ons in staat de kaarten onder de aandacht te brengen van een doelgroep die niet snel op onze website zou komen.
Radboudumc
In het onderzoekstraject ‘Dementia in metaphors: towards shared understanding and decision-making in families’ ontwikkelen wij in samenwerking met de betrokken onderzoekers een gesprekshulp voor mensen met dementie en hun naasten. Deze gesprekshulp kan families helpen bij besluitvorming.
Yarden, Parkinson Net en Netwerken Palliatieve Zorg
Toen we in 2016 de socialmedia-campagne ‘Zullen we over de dood praten?’ startten, ontwikkelden we tevens een bierviltje met dezelfde slogan. We boden andere organisaties het concept aan. Diverse Netwerken Palliatieve Zorg maakten er gebruik van, net zoals uitvaartonderneming Yarden en Parkinson Net. Zij lieten de bierviltjes door ons maken, met hun eigen organisatie- of bedrijfsnaam erop.
DELA
Inmiddels helaas ter ziele, maar Bureau MORBidee was op diverse wijzen betrokken bij de app Before you leave van DELA. De app was gericht op goede gesprekken tussen ongeneeslijk zieken en hun naasten. Bureau MORBidee gaf adviezen en leverde honderden vragen aan die in de app werden verwerkt.