KWF Kankerbestrijding lanceerde onlangs een campagne geheten ‘Aandacht AUB’. Een campagne die gericht was op zorgverleners. Daarbij werden 8 korte filmpjes gemaakt die op hilarische wijze met ‘over the top’ sketches een punt trachtten te maken. Namelijk: heb als zorgverlener écht aandacht voor je patiënt. Ik had graag een link geplaatst naar de betreffende filmpjes, maar helaas, daags na de start van de campagne trok KWF de campagne terug. Want de campagne was nog niet koud uit de startblokken of de kritiek barstte los. Op twitter struikelde men over elkaar heen met ongezouten visies op de filmpjes. Om het maar kort te houden: KWF had een gigantische misstap begaan, hoe durfden ze zorgverleners zó te kijk te zetten, hoe durfden ze te denken dat zorgverleners niet echt of niet genoeg aandacht hebben voor de patiënt. De filmpjes waren een grove belediging voor zorgend Nederland. En dat de campagne 450.000 euro kostte was natuurlijk een belachelijke verspilling van zure donateurscenten.
Nu ben ik zeker niet de laatste als het gaat om kritisch kijken naar het KWF, maar de ophef van nu verbaasde mij. Want je hoeft zelf ooit maar één keer patiënt te zijn geweest, of directe naaste van een patiënt, om te weten dat er inderdaad soms een schrijnend tekort aan aandacht is. Oók in de oncologische zorg. En dat dit écht niet altijd te verklaren is door werkdruk of anderszins externe factoren. In scholingen over slecht nieuws gesprekken komen exact de punten naar voren die in de sketches zichtbaar worden gemaakt: draal niet te lang, maak er niet iets luchtigs van, ga niet er omheen draaien en wachten tot de patiënt zelf het slechte nieuws raadt, ga niet emotioneler worden dan de patiënt zelf. En luisteren, een essentiële vaardigheid voor aandacht kunnen hebben, is een van de lastigste vaardigheden die er is. Écht luisteren bedoel ik dan, ook tussen de regels door. Ook hier bestaan scholingen voor en dat is niet voor niets.
De sketches van KWF hebben duidelijk de vinger op een zere plek gelegd, want ooh, wat waren de tenen lang. En natuurlijk gaat het soms inderdaad best wél goed, en zijn er goede zorgverleners die wel echt aandacht hebben. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds niet altijd het geval is, en dat mag gerust een streven zijn. KWF trok de campagne terug. Daarmee hebben ze voor het bedrag van 450.000 euro in 2 dagen tijd zichtbaar gemaakt dat er in de zorg nog heel wat te doen valt op het gebied van zelfreflectie. Een onderzoek met dezelfde resultaten zou zeker net zoveel gekost hebben en veel langer geduurd hebben dan 2 dagen. Dus wat mij betreft: chapeau KWF!
Geef een reactie