Zeven jaar geleden ging op 4 mei onze website online, dus we vieren vandaag ons zevenjarig bestaan. Traditiegetrouw kijken we terug op afgelopen jaar en blikken we vooruit naar het komende jaar.
Nog meer dan eerdere jaren, stond afgelopen jaar in het teken van de samenwerkingen. Meest memorabel in het afgelopen jaar was onze bijdrage aan het onderzoek dat Hogeschool Rotterdam en Erasmus MC uitvoerden tijdens het festival Lowlands. Onze Before I Die Wall was onderdeel van het onderzoek, maar we waren ook als ‘veldwerkers’ actief.
Samenwerkingen
Andere samenwerkingen die we zeker moeten noemen in een terugblik als deze, betreffen de projecten die we realiseerden met KBO-Brabant en Miranda Smit-van Keulen van deMoppies.com. Voor KBO-Brabant maakten we een PowerPoint met informatie over het levenseinde, en waarom ouderen daarover het best zo vroeg mogelijk met elkaar in gesprek kunnen gaan. Deze PowerPoint is inmiddels door zo’n 60 afdelingen van KBO-Brabant gebruikt.
Met Miranda Smit-van Keulen maakten niet alleen drie mooie boekjes die ouders/verzorgers en professionals kunnen inzetten om kinderen te begeleiden die een verlies gaan ervaren. We startten ook – in samenwerking met acht studenten van Saxion – een onderzoek naar de vraag wat leerkrachten in het basisonderwijs en verpleegkundigen in de thuiszorg en het hospice kunnen doen om kinderen voor te bereiden op een aanstaand verlies. Dit onderzoek loopt nog.
Begraafplaats
Veel tijd werd besteed aan een een mooie opdracht van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). De organisatie vroeg ons om een notitie te schrijven over de begraafplaats van de toekomst. Hiervoor zijn tientallen mensen geïnterviewd en is uitgebreide research gedaan. We zouden de notitie in april presenteren, ware het niet dat corona roet in het eten gooide. De presentatie staat nu gepland voor november.
Scholingen
Afgelopen jaar was ook een bomvol jaar met scholingen en workshops. Vooral gericht op zorgprofessionals, en vooral over levenseindegesprekken. Het gros van die scholingen kwam in maart stil te liggen door de coronapandemie, maar er is uiteraard de hoop dat we daarmee in het najaar ‘gewoon’ weer verder kunnen gaan. Sommigen scholingen zijn inmiddels al omgevormd tot digitale scholingen. Kijkend naar de toekomst, zullen we die weg vast vaker bewandelen.
Corona
Vanwege die coronapandemie publiceerden we een gratis gespreksstarter en e-book, ‘Praten over ziekte en dood in tijden van corona’. Ook maakten we, in opdracht van Radboudumc en Centrum voor Levensvragen Zinvol, een stappenplan voor zorgprofessionals, die vanwege corona opeens verplicht werden vooral contact op afstand te hebben met ongeneeslijke zieke patiënten.
Boek
Voor het komende Bureau MORBidee-jaar staat het realiseren van twee grote, concrete plannen op het programma. Allereerst: er komt eind dit (kalender)jaar een boek uit, gericht op burgers, over ‘praten over dood en rouw’. Het is een, voor ons, logisch vervolg op onze bestseller Levenseindegesprekken. Daarnaast komt er – mogelijk ook nog dit kalenderjaar – een e-cursus, gekoppeld aan sterfelijkheid en vergankelijkheid.
Sprekend over vergankelijkheid… Uiteraard komt er een vervolg op de Vergankelijkheidsdag die we vorig jaar voor het eerst organiseerden. We werken momenteel aan een speciale website, die mensen zal inspireren stil te staan bij de eindigheid van hun leven.
Dementie
Ondertussen blijven we via de webshop de producten verkopen die we de voorbije zeven jaar hebben ontwikkeld. Soms komt er één bij (zoals de app Oog in Oog er de afgelopen jaar bij kwam), soms gaat er één weg (zoals een brochure over de tien voordelen van vroegtijdig over het levenseinde praten). Er staan nieuwe brochures op ons verlanglijstje over palliatieve zorg en palliatieve sedatie. En mogelijk gaan we, in samenwerking met andere partijen, nieuwe gesprekshulpen ontwikkelen, speciaal gericht op mensen met dementie.
Zo blijven we werken aan onze missie: een doodvriendelijke samenleving.
Leuk