HBO-V’ers Kristie Fierkens en Pam ter Bogt van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen hebben in het voorjaar van 2020 een opdracht gewijd aan het e-book Praten over ziekte en dood in tijden van Corona. Zij maakten op basis van het boekje diverse kennisclips en flyers. Iedere kennisclip en flyer bevat een tip voor verpleegkundigen en verzorgenden om een zinvol gesprek over het levenseinde te voeren. De kennisclips duren twee à vier minuten per stuk.
Flyers
Deze flyer besteedt aandacht aan de Drietrapsformule. Deze kun je gebruiken als je een ingang zoekt om een aankomend sterven bespreekbaar te maken.
Deze flyer besteedt aandacht aan de Drie scenario’s. Dit is een manier om aan patiënten de mogelijkheid aan te reiken over de aanstaande dood te praten. Of op zijn minst om te laten zien dat je daarvoor open staat. Direct, of later.
Deze flyer besteedt aandacht aan De vier O’s: vier reacties die je vooral NIET moet geven als je in gesprek bent met iemand die ongeneeslijk ziek is. Deze flyer kun je ook aan patiënten meegeven, als je weet dat zij last hebben van mensen die vanuit één van de vier O’s reageren.
Deze flyer kun je geven als een ongeneeslijk zieke patiënt en zijn naaste enige hulp kunnen gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan over de nabije toekomst en/of de aanstaande dood. De flyer omschrijft een stappenplan voor gesprekken in een veilige sfeer. Ook zorgprofessionals kunnen dit natuurlijk gebruiken.
Deze flyer biedt De vijf essentiële vragen, die altijd van pas kunnen komen in gesprekken met patiënten over de laatste levensfase. Een uitgebreide versie van deze flyer is hier te downloaden.
Kennisclips
De kennisclips duren allemaal zo’n twee à vier minuten. Ze zijn los van elkaar te bekijken.
In deze kennisclip maken Kristie en Pam duidelijk waarom het belangrijk is om met ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten over de dood te praten. Ze benoemen enkele voordelen van dergelijke levenseindegesprekken.
In deze kennisclip laten Kristie en Pam je kennismaken met een paar tips om in gesprek te komen met patiënten. Ze leggen onder meer het stappenplan uit en gaan in op de ‘Wat als-methodiek’. Deze tips kun je ook doorgeven aan patiënten en naasten.
In deze kennisclip bespreken Kristie en Pam de Drietrapsformule. Deze kun je gebruiken als je een ingang zoekt om een aankomend sterven bespreekbaar te maken.
In deze kennisclip bespreken Kristie en Pam de Drie scenario’s. Dit is een manier om aan patiënten de mogelijkheid aan te reiken over de aanstaande dood te praten. Of op zijn minst om te laten zien dat je daarvoor open staat. Direct, of later.
In deze kennisclip laten Kristie en Pam zien hoe je ‘Via de band’ in gesprek komt met patiënten en naasten. Ze laten zien hoe je Bekende Nederlanders kunt inzetten om over leven en dood te praten met hen.
In deze kennisclip geven Kristie en Pam aan hoe je kunt omgaan met situaties waarin een patiënt of een naaste NIET over het levenseinde wil praten. In deze kennisclip reiken Kristie en Pam nog wat extra hulpmiddelen aan om het gesprek over het levenseinde toch in gang te zetten.
In deze kennisclip gaan Kristie en Pam in op De vijf essentiële vragen, die altijd van pas kunnen komen in gesprekken met patiënten over de laatste levensfase.
In deze kennisclip besteden Kristie en Pam aandacht aan het gevaar van De vier O’s: vier manieren van reageren, die ieder gesprek stukslaan.
In deze kennisclip dringen Kristie en Pam erop aan om een paar dingen vooral NIET te doen in gesprekken met ernstig zieken en hun naasten. In deze clip dus geen do’s, maar DONT’s.
In deze kennisclip pleiten Kristie en Pam voor het aanbrengen van wat lucht in de gesprekken, bijvoorbeeld met humor. Uiteraard kan dat niet altijd en overal.
In deze kennisclip leggen Kristie en Pam uit hoe belangrijk actief luisteren is. Ze leggen het lemniscaat uit, en geven aan hoe je de ander kunt laten merken dat je echt luistert.
In deze kennisclip wijzen Kristie en Pam op het belang van stilte in een gesprek, en geven ze aan hoe je stilte functioneel kunt inzetten.
In deze kennisclip presenteren Kristie en Pam een aantal doorvraag-vragen: vragen die een gesprek kunnen verdiepen.
In deze kennisclip laten Kristie en Pam je kennismaken met het luisteren in lagen: van cruciaal belang om een gesprek een diepere wending te geven.
In deze kennisclip geven Kristie en Pam een paar algemene tips voor de gespreksvoering. Met onder meer de voor de hand liggende tip om je mobiel weg te leggen, maar ook over het gevaar van ‘waarom-vragen’.
Voordat het gratis te downloaden e-book Praten over ziekte en dood in tijden van Corona verscheen, publiceerde Bureau MORBidee het boekje Levenseindegesprekken. Een whitepaper voor zorgverleners. Informatie over dat boekje is hier te vinden.
Geef een reactie